Ponedeljek, 4. september 2023

Avstrija napovedala kapico na najemnine

Ali bi to delovalo tudi pri nas ?

 

Avstrijska vlada je danes napovedala uvedbo kapice na večino najemnin, ki bo veljala tri leta. Zaradi tega ukrepa naj bi imelo nižje stroške 75 odstotkov najemnikov v državi. Oblasti so se za ta korak odločile v okviru ukrepov zoper visoko inflacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oblasti načrtujejo tudi dodaten pritisk na energetska podjetja, da bi znižala cene plina in nafte.

 

Avstrijska vlada namerava rast najemnin v prihodnjih treh letih omejiti na pet odstotkov letno. Če kapice ne bi uvedli, bi se lahko najemnine v določenem delu nepremičninskega sektorja samo v prihodnjem letu podražile za 15 odstotkov, je povedal avstrijski kancler Karl Nehammer.

Oblasti načrtujejo tudi dodaten pritisk na energetska podjetja, da bi znižala cene plina in nafte. Prav tako imajo v načrtu omejitev rasti cestnin za osebne avtomobile in cen t. i. podnebnih vozovnic za linijski javni promet.

"Še naprej bomo zagotavljali neposredno pomoč prebivalstvu, tako da bo lažje shajalo z življenjskimi stroški," je dejal Nehammer. Ta pomoč bo zahvaljujoč ukrepom, med njimi davčnim olajšavam, med letoma 2024 in 2026 po vladnih ocenah dosegla do 40 milijard evrov, navaja dpa.

Avstrija je imela julija sedemodstotno letno inflacijo, kar je bilo sicer odstotno točko manj kot junija.

Zvišanje davka na kratkoročno oddajanje stanovanjskih nepremičnin pa načrtujejo v Zagrebu, s čimer želijo povečati ponudbo stanovanj za dolgoročni najem. Davek v primeru kratkoročnega oddajanja zdaj znaša 40 evrov na ležišče letno, v primeru dolgoročnega dajanja v najem pa približno deset odstotkov najemnine. Uprava mesta Zagreb načrtuje zvišanje pavšalnega davka na največ 200 evrov letno na ležišče. Po trenutni višini pavšalnega davka na kratkoročno oddajanje lastnik, ki dolgoročno oddaja stanovanje za 400 evrov na mesec, plača petkrat višji davek kot nekdo, ki kratkoročno oddaja stanovanje z dvema ležiščema.

 

( Fotografije v naši objavi so zgolj informativne in ne odražajo dejanskega stanja).

 

Vir: https://siol.net/media/img/ce/a9/8c50f95c44a3aa0f5b14-dunaj.jpeg