Petek, 25. avgust 2023

Kaj so kosmatinci počeli v Celju

Ste jih opazili?

V Celju se je zaključil prvi mednarodni kosmatinski kongres v Sloveniji (SloFluffCon – SFC).

 

Kaj sploh je »kosmatinski kongres«? Nastopajo živali? Ne, ljudje v kosmatinskih kostumih!

V Celju so se od 19. do 22. avgusta zbrali navdušenci nad fantazijskimi živalskimi liki s človeškimi lastnostmi iz celotne Slovenije in mnogih evropskih držav. »Izvedli so vrsto zabavnih aktivnostih za udeležence«, so sporočili iz slovenskega kosmatinskega društva.

V soboto se je kongres začel z otvoritveno slovesnostjo. V nedeljo so se sprehodili po mestnih ulicah in dali mimoidočim možnost, da se jih pogledajo ali fotografirajo z njimi. V ponedeljek so se kosmatinčki pomerili v različnih zabavnih, »kosmatinskih« igrah. Včeraj je sledila zaključna zabava »Dead dog party«.

Kdo pa sploh so ljubitelji kosmatincev, t.i. kosmatki (ang.: furry)? To je mednarodna skupnost navdušencev nad fantazijskimi živalskimi liki s človeškimi lastnostmi. Pri nas se za angleški izraz »furry« uporabljata ime 'kosmatinec' in 'kosmatek'. Izraz opisuje raznoliko skupnost oboževalcev, umetnikov, pisateljev, igralcev iger in igralcev vlog. Večina kosmatkov si ustvari antropomorfni živalski lik (ang.: fursona), s katerim se identificira in lahko deluje kot avatar znotraj skupnosti. Oboževalci kosmatkov so globalni, saj po vsem svetu obstaja na stotine lokalnih skupin in na desetine konvencij, ki potekajo letno.

Vir: https://novice.svet24.si/clanek/zanimivosti/64e5afe53a59a/foto-kaj-so-kosmatinci-poceli-v-celju