Četrtek, 3. november 2022

Kako bo dvoodstotna temeljna obrestna mera vplivala na trg nepremičnin?

Po desetletju izjemno nizkih, ničelnih in celo negativnih obrestnih mer

Z današnjim dnem (sreda) v evrskem območju začne veljati dvoodstotna temeljna obrestna mera. Kaj to pomeni za cene in prodajo nepremičnin?

 

Poleg Evropske centralne banke bo temeljno obrestno mero po pričakovanjih zvišala tudi ameriška centralna banka, ta celo na štiri odstotke. Dražje zadolževanje skupaj z inflacijo vpliva tudi na cene nepremičnin na razvitih trgih. Po poročanju Bloomberga so se cene hiš na Švedskem od cenovnih vrhov spustile za petino. Slovenski trg spremlja stagnacijo cen stanovanj, že čez pol leta je pričakovati obrat navzdol.

 

Obrestne mere so se dvignile v rekordnem času. V zadnjem desetletju smo pozabili, kaj pomeni strošek zadolževanja v višini na primer petih odstotkov, čemur se bomo z rastjo evriborja verjetno približali, pravi Primož Jagarinec iz družbe Equinox nepremičnine.

 

"Kako se bo to odrazilo? Sprva, in to že vidimo v tujini, v povečevanju števila neprodanih nepremičnin. Kupci postajajo previdnejši. Posledice dvigov obrestnih mer s strani centralnih bank v realnem gospodarstvu pridejo s šestmesečnim oz. osemnajstmesečnim zamikom," je izjavil.

 

To pomeni, da bi tudi pri nas padec visokih cen pričakovali v drugi polovici prihodnjega leta. Kakšno je trenutno stanje na trgu? "Trenutno opažamo malo manjši promet. Ljudje ne kupujejo vsepovprek. Sicer pa se promet odvija.

Ne zaznavamo, da bi v Ljubljani cene kakor koli padale, tudi pri tistih dražjih nepremičninah ne. To se bo odrazilo čez nekje pol leta ali po letu dni," je povedal Alen Komič iz družbe ABC nepremičnine.

 

Obramba pred inflacijo

 

Samo v zadnjem letu so se stanovanja v povprečju znova podražila za več kot 15 odstotkov. Večina novih stanovanj v zadnjih letih je bila kupljena z gotovino. Ob visoki inflaciji marsikdo pričakuje, da vrednosti ne bo izgubil, če vloži v stanovanje. Pa je to res varna naložba?
"Tudi zlato je v zadnjem stoletju veljalo za odlično zaščito proti inflaciji, pa zdaj cena zlata pada že sedem mesecev zapored. Želim povedati, da se razmere spreminjajo in da določene zakonitosti padajo," komentira Jagarinec. V Equinoxu po nadaljnjih zvišanjih obrestnih mer pričakujejo normalizacijo cen na nepremičninskem trgu.

 

VIR: https://img.rtvcdn.si/_up/upload/2020/09/23/65700479.jpg